Welk cijfer heeft werkgeluk?

jul 15, 2020 | Uit de krant

Op zoek naar feiten en cijfers over werkgeluk voor de Krant Werkgeluk gutsen de onderzoeken en statistieken uit Google. Intrigerende gegevens!

Gemiddeld geven Nederlanders hun werkgeluk een 7,2. Dat komt uit het Werkgelukonderzoek 2019, uitgevoerd door onder andere Happy Office (die van de Week voor het Werkgeluk). Netjes cijfer, toch? Uit een ander onderzoek kwam een 5,3 – dat is geen onvoldoende, want de maximale score in dit onderzoek was een zeven. Ook een riante voldoende dus.

Hallo leuke collega!

Waarom is het zo leuk op het werk? Een van de geluksfactoren zijn leuke collega’s: 56% van de werknemers vindt dat hij of zij leuke collega’s heeft. Dat blijkt uit een groot onderzoek, dat in 2015 door Happiness Works werd uitgevoerd onder 7,2 miljoen Nederlandse werknemers. 40,5% van de deelnemers aan het onderzoek heeft vrienden op het werk, een goeie klik met de leidinggevende (54%) en 60,2% zegt zich gerespecteerd te voelen op het werk.

Dikke winst: meer innovatie

Werkgeluk is belangrijk, dat zet CIEP Coaching en Training op een rijtje. De opbrengst van werkgeluk: 300% innovatiever (Echt! 300 procent! Dat is geen typfout!), 33% meer winstgevend, 43% meer productief en 37% meer verkoop. Geloof je het niet? Kijk naar het onderzoek. Daar staat ook: 51% lager personeelsverloop en 66% minder ziekteverzuim. Tel uit je winst!

Cijfers liegen niet

There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics, zei Mark Twain (en hij citeerde daarbij Leonart Courtney, een Britse politicus). Moet je die cijfers en percentages geloven? Natuurlijk niet. Misschien beter om een proefrit te maken: bestel de Krant Werkgeluk en deel ‘m uit in de organisatie. Praat met medewerkers en met collega’s over werkgeluk: waar worden mensen blij van, waar zakt hun energie spontaan van in de knieeën? En: wat kun je als medewerker zelf doen om elke werkdag een beetje lichter, vrolijker en positiever te laten verlopen? Daar schrijft de Krant Werkgeluk over. Bestel ‘m vandaag – of lees het eerste nummer online!

Foto: John Schnobrich (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

We doen vier challenges, bedacht door Energy Up, om je vier gelukshormonen een flinke boost te geven. Deze week challenge #4, met pijn in je buik (van het lachen) dankzij endorfine. Endorfine werkt als een natuurlijke morfine voor je lichaam. Heb je bijvoorbeeld een...

Lees meer