Deze 4 gelukshormonen maken je werk leuk

sep 16, 2020 | Challenge - hormonen aan het werk

Je zou het misschien niet vermoeden als je zo om je heen kijkt op je werk, maar ook hier gieren de hormonen door jou en je collega’s. Klusje afgevinkt? Bam, een hormoon-boost. Gelachen om een grap van je collega? Wham, weer een stoot hormonen. Gelukshormonen zorgen ervoor dat je je werk blij en vrolijk kunt doen. Welke hormonen zijn dat? En waar vind je die?

Voor deze hormonen heb je geen pillen nodig, je lichaam maakt ze zelf aan. Ze helpen je lichaam bij stress, ze zorgen voor een goede band met de mensen om je heen en een goed gevoel over jezelf.

1. Endorfine: natuurlijke pijnstiller

Wonderbaarlijk hormoon, want het werkt als een pijnstiller. Het wordt gemaakt in de hypothalamus, een piepklein klontje middenin je hersenen. Je zou dit doperwtje kunnen zien als ons reptielenbrein, want hier wordt onder andere de vecht- of vluchtreactie geregeld, honger en dorst wordt hier gereguleerd en ook het bibberen bij de kou, zin in seks en de hartslag. Bovendien breekt endorfine cortisol af, dat is het stress-hormoon. De hypothalamus maakt maakt extra endorfine aan na het sporten, maar ook na een meditatie. En wist je dat je lichaam na het eten van chocolade of scherpe chili ook endorfines aanmaakt?

2. Dopamine: blij ei

Neurotransmitter die een grote rol speelt bij het voelen van geluk. Dit stofje komt vooral vrij bij het afronden van een taak. De voldoening die je voelt als je je hele To Do lijst hebt afgevinkt? Een project wat succesvol wordt afgerond? Een goed afsluitend gesprek? Die brede grijns op je gezicht verraadt het al: pure dopamine. En die afgifte van dopamine, die een golf van geluk veroorzaakt, zorgt ervoor dat je meer, meer, meer wilt: nog een klus oppakken, nog een project afronden.

3. Serotonine: boel in balans

Serotonine houdt de boel in balans. Het zorgt ervoor dat je humeur gelijkmatig is, je bent niet snel uit evenwicht te brengen en kritiek of een tegenvaller raakt je niet. Ook heeft serotonine invloed op je geheugen en op je eetlust. Je lichaam maakt dit hormoon uit het aminozuur L-triptofaan, en dat zit in kikkererwten, banaan, bruine rijst, chocola (daar is ‘ie weer!) en melk. Zet maar op de boodschappenlijst! Ook kun je serotonine aanmaken als je buiten de comfortzone stapt en iets doet waar je tegenop ziet of wat je moeilijk vindt. Presentatie voor het hele team? Als je ‘m achter de rug hebt, spoelt de serotonine door je lijf.

4. Oxytocine: vriendschapshormoon

Je maakt oxytocine aan als je tijd doorbrengt met goede vrienden, met je familie of met je geliefde. Belangrijk om te weten: dit werkt alleen in face to face contact, dus Facetimen of een telefoongesprek heeft niet hetzelfde effect. Heb je wel behoefte aan een beetje oxytocine? Deel dan een dikke knuffel uit, dan voel je dat vriendschapshormoon meteen.

Foto: Eduardo Sanchez (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Maatregelen versoepelen, vaccinaties vorderen, dus de vraag komt eraan: wat gaan we doen? Blijven we thuiswerken of gaan we veertig uur per week terug naar kantoor? Uit onderzoek van het CPB blijkt: de meeste mensen willen twee keer zoveel thuiswerken als ze vóór...

Lees meer
9 tips voor podcasts over werkgeluk

9 tips voor podcasts over werkgeluk

Waarom is het leuk om te werken als piercer, of als rechercheur? Hoe zou HR flexibeler en moderner kunnen worden? En waar haal je als docent je werkgeluk vandaan? En wat is het verschil tussen egoïsme en assertiviteit? Deze negen podcasts over werkgeluk zijn een bron...

Lees meer
Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Is jouw concentratie net een groepje mussen, kwetterend en schetterend en alle kanten op fladderend? Of kun jij je zo goed concentreren dat er een bom kan ontploffen zonder dat je het merkt? In zijn boek ‘Hyperfocus’ legt productiviteitsexpert Chris Bailey uit hoe je...

Lees meer
Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Kleine Angelina droomde van een baan als croupier bij een casino, als 23-jarige durfde ze te solliciteren. ‘Maar ja, op de open dag kwamen honderd sollicitanten. Echt een hele kleine kans dat ik zou worden aangenomen.’ Inmiddels werkt ze bijna twintig jaar fulltime in...

Lees meer