Gênante berichten: ‘Even bouten, zo terug’

sep 30, 2020 | Tips & tricks

En dan heb je al op ‘Send’ gedrukt. Een mail met een pijnlijke schrijffout is de deur uit en je schaamt je kapot. Wat nu? ‘Sorry zeggen, en er over ophouden,’ zegt Lilian Woltering, expert zakelijke etiquette. ‘We zijn allemaal mensen, toch?’

Dappere uitspraak van een vrouw die een mail een keer afsloot met: ‘Vriendelijke groet, Lul’. En bedankt, autocorrectie. Een ramp, of niet? Lilian Woltering tilt er niet te zwaar aan. ‘Kan gebeuren,’ zegt ze, ‘We zijn allemaal mensen en soms heb je een minder moment. Dit was pijnlijk, maar het is me daarna nooit meer gebeurd.’

Was je maar hoer

De voorbeelden van de redactieleden van de Krant Werkgeluk zijn gênant – én herkenbaar. Hoofdredacteur Chantal stuurde naar het hele team ‘Even bouten, zo terug’, toen ze even naar buiten ging. Het scheelt maar twee letters en de WhatsApp-groep ontplofte. Vormgever Merlijn kreeg een keer de vraag: ‘Hoe laat kan ik je verkrachten?’ Eindredacteur Sabina stuurde vrolijk ‘Was je maar hoer’ naar een collega. Geen loopbaanadvies, maar iemand die ze miste bij een vergadering.

Goed, dat is gebeurd. En dan? ‘Geen paniek,’ zegt Lilian. ‘Stuur er een appje achteraan met wat je eigenlijk wilde zeggen. Een knipoog is niet nodig, hou het zakelijk, en laat het verder zitten. Als je er uitgebreid je excuses voor gaat aanbieden, krijgt het meer podium dan nodig.’

Verkeerde ontvanger

Het kan nog erger: een mopperende mail die niet naar je lievelingscollega gaat, maar naar het onderwerp van je chagrijn. ‘Ja, red je daar maar eens uit,’ zegt Lilian. ‘Stel je kwetsbaar op in zo’n situatie: heel stom van je, je maakte een fout. Die excuses maak je ook één keer, je hoeft er daarna niet meer op terug te komen. Dus niet een mail, daarna een kop koffie en dan ook nog een bos bloemen om het goed te maken.’

Misverstand ontstaat makkelijk

Onderschat de impact van digitale berichten niet, waarschuwt de etiquette-expert. ‘Je ziet elkaar niet, het zijn alleen maar woorden. Ik heb veel woordenwisselingen zien ontstaan via WhatsApp of via de mail.’ Haar advies: bezint eer ge verzendt. ‘Lees je bericht nog een keer door. Staat er niks geks? Dan kan ‘ie weg. En als het gevoelig ligt, kun je beter even bellen of langs gaan.’

Foto: Sarah Kilian (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

We doen vier challenges, bedacht door Energy Up, om je vier gelukshormonen een flinke boost te geven. Deze week challenge #4, met pijn in je buik (van het lachen) dankzij endorfine. Endorfine werkt als een natuurlijke morfine voor je lichaam. Heb je bijvoorbeeld een...

Lees meer