Dit is je favoriete collega: een kamerplant

okt 15, 2020 | Tips & tricks

Een collega waar iedereen blij van wordt, waardoor het hele team ontspant en de prestaties omhoog schieten – die collega zoekt iedereen. We hebben ‘m gevonden, en hij is groot en groen. Mogen we je voorstellen aan: de werkplant.

Kamerplanten zijn de laatste tijd behoorlijk hip. De hangplant is terug, cactussen rukken op en ook de gatenplant uit de jaren zeventig is bezig met een comeback. Gezellig, maar wist je dat die planten op de werkvloer ook een behoorlijk positieve invloed hebben? ‘Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit,’ weet Kayleigh, plantenexpert van Plantsome. ‘En ze zorgen voor een ontspannen sfeer, ook goed voor de werkprestaties.’

Vieze lucht

De luchtkwaliteit op kantoren is meestal niet best. Airco, printers, computers, verwarming, ventilatiesystemen: het zorgt voor droge lucht met wat fijnstofdeeltjes. ‘Planten helpen. Ze zuiveren de lucht, ze nemen CO2 op en stoten zuurstof uit. Bovendien zorgen ze voor een hogere luchtvochtigheid.’ Om de lucht helemaal plantaardig te zuiveren, heb je een totale jungle aan kamerplanten nodig, maar alle kleine beetjes helpen. Kayleigh: ‘Al zet je op elk bureau maar één plant, en zorg je voor wat grote groene groeiers in de ruimte, dan heeft het al een positief effect.’

Werk je de komende tijd thuis? Ook in het thuiskantoor past het groen. ‘Juist daar!’ zegt Kayleigh. ‘Waarschijnlijk zit je in een kleinere ruimte dan de kantoortuin, dus je hebt sneller profijt van het luchtzuiverende effect.’

Terug naar de natuur

Ook in scholen en zorginstellingen kunnen planten hun heilzame werk doen. Een leuke ficus in de hoek, wat geraniums in de vensterbank en een paar cactussen op tafel, dat straalt meteen iets knus uit. En die groene uitstraling is ook heel positief. Kayleigh: ‘Tussen de planten krijg je onbewust het idee dat je in de natuur bent. Gunstig voor de creativiteit, ontspanning en de productiviteit. Als iedereen meer chill is op het werk, loopt zelfs het ziekteverzuim terug.’

Niet knabbelen

Bijna elke plant is een geschikte medewerker. ‘Een aantal planten, zoals de palm en de ficus, hebben een aantoonbaar luchtzuiverend effect. Vooral planten met grote bladeren zijn daar heel goed in. Maar ook een cactus levert een bescheiden bijdrage aan een gezond kantoor, al is het maar door de akoestiek te verbeteren.’ Plant je werkplek dus vol, daar knapt iedereen van op. Giftige planten? Allergie? Dat speelt eigenlijk geen rol. ‘Zijn er kinderen of dieren in de buurt, let er dan op dat je geen planten neerzet waar ze ziek van kunnen worden als ze eraan knabbelen.’ En gooi geen koude koffie in de plantenbak, want daar houden planten ook niet van. Ben je bang dat de boel onder je handen verlept, download dan een speciale plantenapp die je helpt om het groen goed te verzorgen.

Foto: Thomas Verbruggen (Unsplash)

Gerelateerde prikkels