20 voordelen van thuiswerken

okt 29, 2020 | Tips & tricks

Warme sloffen aan, de kat op schoot en de wasmachine draait z’n rondjes: wij zien de voordelen van thuiswerken. Hoewel we onze collega’s missen en het gemopper over thuiswerken echt begrijpen, zien wij het glas liever half vol. Herken je deze twintig voordelen van werken vanuit huis?

 1. Boeuf Bourguignon of sudderlapjes staan doordeweeks op het menu, want af en toe roeren tussen de meetings door is geen probleem.
 2. De lunchwandeling door je eigen buurt is een stuk leuker dan een rondje over een suf industrieterrein.
 3. Thuis werken? Je kunt overal werken. Thuis, in een vakantiehuisje, in een caravan in het bos of een ver, exotisch buitenland: locatie is geen beperking meer. Dat betekent dat vacatures die eerder buiten bereik lagen, nu ineens haalbaar zijn.
 4. Vergaderingen zijn korter en efficiënter, nu we de eerste ‘ben je daar Eva’, en ‘Sven, we zien je wel maar horen je niet’ hickups van zoom-meetings achter de rug hebben.
 5. Geen reistijd. Trap op naar je werkkamer, klaar. Geen file, geen tankstation, geen remlichten, geen treinvertraging, geen metrostoring, geen invoegstrook, geen winterbanden, geen wegenwacht, dat woon-werkverkeer kunnen we missen als kiespijn.
 6. Werken met de kat op schoot, lekker warm en zacht. Als we straks weer op kantoor mogen werken, gaat ‘ie mee!
 7. Geen last van mopperende collega’s, waar het glas altijd half leeg is. En die ene collega die geen deo gebruikt zit nu lekker thuis te stinken.
 8. Herwaardering van die schaarse live-contacten die er wél zijn. Als je met iemand afspreekt, heb je de tijd en alle aandacht voor die afspraak, omdat het niet zo vaak voorkomt.
 9. Van mantelpak naar joggingpak: als je thuis werkt kun je aantrekken wat je wilt. Bovendien heb je een stuk minder kleding nodig, want je hoeft niet elke dag in een representatieve outfit te verschijnen.
 10. Zelf je werktijd indelen heeft zo zo’n voordelen. Hallo, yogaklas om drie uur ’s middags!
 11. Ben je meer een avondmens dan een ochtendmens? Dan kun je makkelijk later – en relaxter – beginnen en langer doorwerken.
 12. Gewoon thuis zijn als er een pakje wordt bezorgd.
 13. Betere balans, vooral voor mensen met jonge kinderen. Minder gehaast en gevlieg, meer ruimte voor de kids. Geldt trouwens ook voor gezinnen met pubers. Die lijken zo stoer, maar hebben hun ouders soms hard nodig, al was het maar om af en toe tosti’s te bakken.
 14. Meer puf om ’s avonds te gaan sporten. Het beeldscherm zijn we spuugzat om 18.00 uur, en terwijl je eerder na het werk op de bank kroop met de iPad wil je nu ’s avonds geen computer meer zien.
 15. Mensen lijken eerder bereid om nieuwe contacten te leggen. Misschien is een digitale kop koffie laagdrempeliger dan een live afspraak? Of heeft iedereen ineens tijd over voor zo’n nieuw contact?
 16. Afspreken met mensen op verschillende locaties? Dat is met een Teams-meeting een stuk makkelijker te regelen.
 17. Verlepte kamerplanten? Hier niet, want bij het eerste hangende blaadje komt de gieter al langs.
 18. Minder afleiding, meer concentratie. Als je thuis zit, heb je eerder door welke dingen je afleiden, en hoe je in de flow komt en de concentratie vindt om klussen te doen.
 19. Meer contact in de buurt: lokale ondernemers, de buren en de postbode.
 20. En: na de vrijdagmiddagborrel hoef je niet meer naar huis te rijden. 🍷

Natuurlijk missen we onze collega’s, vergaderingen, gezamenlijke lunches, brainstormsessies, redactievergaderingen, taart bij de koffie-automaat en de energie van een vol kantoor, maar hé, laten we er maar het beste van maken allemaal. Wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken? Laat het ons weten.

Deze lijst kwam tot stand met de input van de Denktank Werkgeluk, een groep professionals die weet waar ze het werkgeluk kunnen vinden. Dank voor jullie bijdragen!

Foto: Corinne Kutz (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

We doen vier challenges, bedacht door Energy Up, om je vier gelukshormonen een flinke boost te geven. Deze week challenge #4, met pijn in je buik (van het lachen) dankzij endorfine. Endorfine werkt als een natuurlijke morfine voor je lichaam. Heb je bijvoorbeeld een...

Lees meer