Wat je van Lego leert over werkmotivatie

nov 20, 2020 | Onderzoek

Wat leer je van wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen Lego-robots moeten knutselen? In zijn TED Talk vertelt de Amerikaanse hoogleraar psychologie Dan Ariely (Duke University) wat die onderzoeken zeggen over de relatie tussen werk, vergoeding en motivatie.

Werkplezier heeft te maken met het resultaat dat we van ons werk zien, betoogt Ariely. Nee, dat is niet het salaris. Hij noemt het een ‘naïeve misvatting’ dat werknemers gestuurd worden door geld, bonussen en salarisverhoging.

Knutsel een robot

Bij het experiment dat Ariely beschrijft in zijn TED-talk wordt proefpersonen gevraagd om een Bionicle te maken, een soort Lego-robot. Daar krijgen ze drie dollar voor. Is de robot af, dan wordt ze gevraagd of ze de volgende in elkaar willen zetten, voor een paar dubbeltjes minder. En zo gaat dat experiment door, totdat mensen zeggen: neehoor, ik ben klaar met die Lego.

In een tweede experiment gebeurt hetzelfde, maar worden die robotjes uit elkaar gepulkt onder de ogen van de mensen die ze net in elkaar hebben gezet. En wat denk je? Deze groep wilde veel minder Lego’s bouwen dan de groep die niet zag hoe hun werk ongedaan werd gemaakt.

Nutteloos? Ongemotiveerd?

Dat bewijst voor Ariely dat het belangrijk is dat werk een bepaald resultaat oplevert, een betekenis heeft. Het is moeilijk om mensen te motiveren voor totaal nutteloos werk, toont hij ook met andere experimenten aan. En hij tekent hierbij aan: het gaat in dit experiment om het knutselen van Lego-robots, niet om het genezen van kanker of bouwen van een brug. Zelfs bij zo’n onbenullig klusje als het bouwen met kinderspeelgoed, willen we een gevoel van resultaat en voldoening uit ons werk halen.

Doel aangeven

Dus: waarom is het goed om collega’s en medewerkers te laten zien wat de voortgang van een project is? Waarom is het fijn om waardering te krijgen, zelfs voor de kleinste klusjes? Waarom is het belangrijk om aan te geven wat het doel is van bepaalde taken en opdrachten? Precies hierom: omdat we anders net zo goed voor een paar dollar Lego-robots in elkaar kunnen zetten.

Foto: James Pond (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

20 voordelen van thuiswerken

20 voordelen van thuiswerken

Warme sloffen aan, de kat op schoot en de wasmachine draait z’n rondjes: wij zien de voordelen van thuiswerken. Hoewel we onze collega’s missen en het gemopper over thuiswerken echt begrijpen, zien wij het glas liever half vol. Herken je deze twintig voordelen van...

Lees meer
Challenge #4: endorfine, da’s lachen

Challenge #4: endorfine, da’s lachen

We doen vier challenges, bedacht door Energy Up, om je vier gelukshormonen een flinke boost te geven. Deze week challenge #4, met pijn in je buik (van het lachen) dankzij endorfine. Endorfine werkt als een natuurlijke morfine voor je lichaam. Heb je bijvoorbeeld een...

Lees meer