Stop met piekeren, ga zingen!

mrt 22, 2021 | Onderzoek, Tips & tricks

Zingen is goed voor je werkgeluk. Dus haal diep adem en zing je longen uit je lijf. En heb je geen mooie zangstem? Dat maakt helemaal niet uit. Onderzoek van klinisch psycholoog Filip Raes, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, heeft dat onomstotelijk bewezen.

In zijn boek Weg van het piekeren geeft Filip Raes vijf redenen waarom zingen zo goed voor je is.

#1 Ademhaling

Als je zingt, adem je diep in en langzaam, al zingend, uit. Dat is heel gezond. Het verbetert je ademhalingscapaciteit, en kan zelfs klachten zoals astma verlichten. Zingen doe je het beste rechtop, staand of zittend, dus dat is goed voor je houding en voor je spieren. Wil je een echte work out? Dan moet je er ook bij gaan dansen.

#2 Je kunt het

Zing je Bohemian Rhapsody mee in de auto? Knap he, hoe je al die ingewikkelde tempowisselingen kunt bijhouden en van hoog naar laag gaat. En bij andere nummers ken je de hele tekst, dus ook de coupletten, helemaal uit je hoofd. Wauw. Dat gevoel van competentie is een belangrijke bijdrage aan een goed gevoel.

#3 Je bepaalt het zelf

Wordt het opera of pop? Zing je soul of disco? Jij bepaalt. Autonomie, nog zo’n voorwaarde voor levens- en werkgeluk, volgens de hoogleraar.

#4 Samen zingen is nog beter

Als mensen willen we graag verbonden zijn met andere mensen. Samen meezingen met de radio, in een voetbalstadion je club aanmoedigen met een lied uit duizend kelen en bij een concert je lievelingsnummer woord voor woord meeblèren, allemaal heerlijk omdat je het tegelijk doet met andere mensen. Jammer dat koren nu niet kunnen repeteren en concerten zijn afgelast, maar binnenkort kunnen we vast weer allemaal samen zingen.

#5 Zingen en piekeren gaat niet samen

Zing je met hart en ziel, dan ben je even los van jezelf. Piekeren en tegelijkertijd een vrolijk nummer zingen gaat niet lukken. Zit je normaal in de auto met een dikke frons boven je neus? Duw een cd in de speler of draai de radio op pop en zing lekker mee.

De hoogleraar heeft nog een tip voor mensen die écht niet kunnen (of durven) zingen: meefluiten of neuriën werkt in de meeste gevallen net zo goed.

Foto: Jason Rosewell (Unsplash)

Gerelateerde prikkels

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Maatregelen versoepelen, vaccinaties vorderen, dus de vraag komt eraan: wat gaan we doen? Blijven we thuiswerken of gaan we veertig uur per week terug naar kantoor? Uit onderzoek van het CPB blijkt: de meeste mensen willen twee keer zoveel thuiswerken als ze vóór...

Lees meer
9 tips voor podcasts over werkgeluk

9 tips voor podcasts over werkgeluk

Waarom is het leuk om te werken als piercer, of als rechercheur? Hoe zou HR flexibeler en moderner kunnen worden? En waar haal je als docent je werkgeluk vandaan? En wat is het verschil tussen egoïsme en assertiviteit? Deze negen podcasts over werkgeluk zijn een bron...

Lees meer
Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Is jouw concentratie net een groepje mussen, kwetterend en schetterend en alle kanten op fladderend? Of kun jij je zo goed concentreren dat er een bom kan ontploffen zonder dat je het merkt? In zijn boek ‘Hyperfocus’ legt productiviteitsexpert Chris Bailey uit hoe je...

Lees meer
Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Kleine Angelina droomde van een baan als croupier bij een casino, als 23-jarige durfde ze te solliciteren. ‘Maar ja, op de open dag kwamen honderd sollicitanten. Echt een hele kleine kans dat ik zou worden aangenomen.’ Inmiddels werkt ze bijna twintig jaar fulltime in...

Lees meer