9 tips voor podcasts over werkgeluk

mei 17, 2021 | Onderzoek, Tips & tricks

Waarom is het leuk om te werken als piercer, of als rechercheur? Hoe zou HR flexibeler en moderner kunnen worden? En waar haal je als docent je werkgeluk vandaan? En wat is het verschil tussen egoïsme en assertiviteit? Deze negen podcasts over werkgeluk zijn een bron van inspiratie.

#1 Professor aan het woord

De Happiness Podcast van de beroemde professor Robert Puff, met onderwerpen als omgaan met afgunst, connectie en zelfactualisatie. Podcast is in het Engels.

>>> Luister naar de Happiness Podcast

#2 Beetje flexibel in HR

People Masterminds is een podcast over HR, maar dan wel op een agile manier. Gemaakt door Kristel Moedt en Eveliese Luiting. Traditionele HR werkt niet meer, maar hoe moet het dan?

>>> Luister naar People Masterminds

#3 Blij voor de klas

Paulien Knol helpt docenten van werkdruk naar werkgeluk, onder andere met haar vrolijke podcast ‘De Gelukkige Docent’.

>>> Luister naar De Gelukkige Docent

#4 Perfect bestaat eigenlijk niet

Mensen die open durven zijn over hun fouten, waar spreek je die? Faalkundige Remko van der Drift van het Instituut voor Faalkunde laat ze aan het woord in zijn podcast. Over waarom perfecte boeken nooit worden geschreven, en waarom je niet bang moet zijn om een sjaal te breien.

>>> Luister naar het Instituut voor Faalkunde

#5 Uit de krant

Het Algemeen Dagblad maakte een podcast-serie over werkgeluk. Bekende namen, zoals Onno Hamburger en Maartje Wolff komen aan het woord over wat werkgeluk nou eigenlijk is, of je gelukkig wordt van een hoger salaris en hoe je zelf in actie kunt komen.

>>> Luister naar Werkgeluk in het AD

#6 Leuke baan

Joriet van Eck van de website Werken aan je Geluk wil weten waar mensen echt gelukkig van worden in hun werk. Ze interviewt mensen met de meest uiteenlopende banen en vraagt ze in haar podcast Werken aan Geluk: wat maakt jouw werk zo leuk?

>>> Luister naar Werken aan je Geluk

#7 Droeftoeter of bruistablet

Wat is de toekomst van werk? En wat is de rol van de organisatiestructuur daarbij? Dat is het brede onderwerp van de podcast van Arjen Banach, organisatiefuturoloog. Over bewonersgeluk in een gemeente, de lessen die je leert van topsporters en het verschil tussen droeftoeters en bruistabletten.

>>> Luister naar Arjen Banach

#8 Geluk kun je horen

Psycholoog Thijs Launspach gaat in gesprek over mentale gezondheid, stressmanagement, persoonlijk leiderschap en levenskunst, met experts. In zijn gesprek met Arie Boomsma gaat het bijvoorbeeld over discipline.

>>> Luister naar Thijs Launspach

#9 Van dj naar gelukspodcaster

Patrick Kicken ken je misschien nog uit zijn vorige leven als dj, de laatste jaren heeft hij zich gestort op Leven zonder stress, zijn podcast. Hij schuift ook aan tafel bij experts, om het te hebben over uitstelgedrag, afvallen en het verschil tussen egoïsme en gezonde assertiviteit

>>> Luister naar Leven zonder Stress

Foto: C-D X Unsplash

Gerelateerde prikkels

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Terug naar kantoor? Of blijven we thuis?

Maatregelen versoepelen, vaccinaties vorderen, dus de vraag komt eraan: wat gaan we doen? Blijven we thuiswerken of gaan we veertig uur per week terug naar kantoor? Uit onderzoek van het CPB blijkt: de meeste mensen willen twee keer zoveel thuiswerken als ze vóór...

Lees meer
Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Hyperfocus: zo blijf je zo scherp als een laser

Is jouw concentratie net een groepje mussen, kwetterend en schetterend en alle kanten op fladderend? Of kun jij je zo goed concentreren dat er een bom kan ontploffen zonder dat je het merkt? In zijn boek ‘Hyperfocus’ legt productiviteitsexpert Chris Bailey uit hoe je...

Lees meer
Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Angelina (44): ‘Als meisje droomde ik van deze baan’

Kleine Angelina droomde van een baan als croupier bij een casino, als 23-jarige durfde ze te solliciteren. ‘Maar ja, op de open dag kwamen honderd sollicitanten. Echt een hele kleine kans dat ik zou worden aangenomen.’ Inmiddels werkt ze bijna twintig jaar fulltime in...

Lees meer
Nog 8 boeken over zelforganisatie en persoonlijk leiderschap

Nog 8 boeken over zelforganisatie en persoonlijk leiderschap

Zoek je ook altijd inspiratie, nieuwe boeken, goede titels om je ideeën aan te spiegelen en inspiratie op te doen? Wij krijgen er geen genoeg van. Uit de boekenkast van hoofdredacteur Chantal van Cappelleveen komen deze acht boekentips. Heb jij ook tips? Mail ze naar...

Lees meer